Mar 21, 2013

BIL 188 April /2013


KANDUNGAN MENARIK ANIS APRIL 2013
1- Fokus Utama : Surah an-Nur : Pembela Kaum Wanita

Para ulama mengatakan bahawa Surah an-Nur ini surah yang menjadi penawar wanita Islam tidak kira mereka di mana. Mereka berkata sedemikian kerana bila mana surah ini dinuzul ia dikaitkan sebagai pembelaan dan penghormatan khusus kepada Ummul Mukmini Sayidatina Aisyah r.a - wanita mulia yang telah difitnah oleh kaum munafik. Maka surah ini jugalah yang akan berfungsi dan berperanan sebagai pembela kepada sekalian Muslimah. Untuk mengetahui bagaimana dan kenapa surah ini dikatakan sebagai pembela wanital ikuti Fokus ANIS bulan ini.

2- Interviu Fokus : Ajarlah Anak Gadismu Surah an-Nur

Surah an-Nur dimulakan dengan suatu ayat penegasan daripada Allah SWT. Tiada surah lain dalam al-Quran yang dimulakan dengan penegasan yang sangat keras kecuali Surah an-Nur. Allah SWT memberi penengasan bahawa apa yang terkandung dalam surah ini sangat penting untuk dilaksanakn, dihayati dan diaplikasikan. unutk mengetahui dengan lebih lanjut apa yang ditegaskan oleh Allah dalam surah ini, ikuti ulasannya oleh Ketua Wanita Pertubuhan Ikram Malaysia, Ustazah Maznah Daud.

3- Tetamu Anis : Pierre Andre -Pelihara Maruah Wanita Dalam Karyanya

Perjalanan menuju cahaya Ilahi bukanlah suatu perjalanan yang mudah. Sudah pasti, beliau juga turut diuji dengan pelbagai bentuk ujian duniawi. baginya, tiada laluan mudah dalam melalui perjalanan mencari keredhaan abadi. Ketahui titik perubahan dalam kehidupan pierre Andre dan misinya dalam berdakwah dalam ruangan Tetamu Anis pada muka surat 33.

4- Kembara Eksklusif : Lukisan Hati Anak-anak Gaza

"Lukisan anak-anak di Malaysia lebih tertumpu kepada gaya hidup dan hiburan. namun, lukisan yang dilukis oleh anak-anak di Gaza menceritakan tentang hidup dan mati. Mereka melukis orang yang ditumbuk, bangunan dibom, kereta kebal, senapang dan macam-macam lagi. Mereka melukis apa yang mereka nampak pada setiap hari dan unutk hari-hari yang mendatang."
Ikuti pengalaman yang dikongsikan oleh Puan Zaliza binti Alias, Pengasas Genius Aulad yang berpeluang mengikuti misi kemanusiaan ke Gaza bersama Islamic Relief Malaysia (IRM).

5- Kapsul Kitab : Hapuskan Al-Khujul!

Ada malu yang perlu disimpan dan ada malu yang perlu dibuang. Apakh malu tersebut dan bagaimana membuangnya? Ketahui dalam ruangan Kapsul Kitab.

6- Pra Nikah : Murah atau Mudah Lebih Baik?

Kita sering mendengar seruan agar kaum wanita meletakkan maha 'murah'. Apa yang kita fahan tentang mahar 'murah'? Apa bezanya dengan mahar 'mudah'? Islam mengajar kita bagaimana? Dapatkannya dalam ruangan Pra Nikah oleh Fatimah Syarha Mohd Nordin.

7- Manja Sihat : Anakku Pelik?

Anaknya memasuki usia dua tahun, namun belum dapat bercakap dengan baik seperti kanak-kanak seusianya. Jika berada dalam suasana orang ramai anak beliau tidak begitu mesra dan lebih suka bermain sendirian. Adakah itu tanda-tanda Autism? Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Autism, ikuti kupasannya oleh Dr Zubaidi Ahmad dalam ruangan Manja Sihat.

No comments:

Post a Comment